iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mielone kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kuleczki z mięsa mielonego z dodatkiem pieczarek doskonale się nadają do podania na ciepło jak i na zimno z ostrymi sosami.

Mielone kuleczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mielone kuleczki

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mielone kuleczki

ETAP 1:

Mielone kuleczki
Wszystkie składniki masy miesnej wymieszać.

Cebule najlepiej zetrzeć na tarce, ale ja ją drobno posiekałam i tak posiekaną cebulę dodać do mięsa mielonego. Pieczarki też drobno posiekać w kosteczkę i dosypać do mięsa, wbić jajko, dodać pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek Na koniec dodać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, całość dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Mielone kuleczki
Z tej porcji wychodzi naprawdę sporo kuleczek.

Z przygotowanej masy mięsnej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w bułce tartej,

ETAP 3:

Mielone kuleczki
Oleju na patelni powinno być dosyć dużo.

następnie usmażyć na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub podobnymi