SUPERPRZEPIS

Mięsne kuleczki w sosie grzybowym

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Mięsne kuleczki w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Małe, aromatyczne rozpływające się w ustach mięsne kuleczki z pysznym grzybowym sosem. Doskonały pomysł na obiad.

Składniki:

Mięsne kuleczki w sosie grzybowym

 

 

  • Na sos grzybowy:

 

Sposób przygotowania:

Mięsne kuleczki w sosie grzybowym
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy do smaku oraz drobno posiekany czosnek. Całość wyrabiamy. Następnie dodajemy tylę bułki tartej by z mięsa dało się formować kulki. Z gotowej mięsnej masy formujemy niewielkie kulki. Smażymy je na niewielkiej ilość tłuszczu. Gdy będą rumiane z każdej strony przekłądamy je na talerz i polewamy porcją sosu grzybowego.

Sos grzybowy:

Pokrojoną w półplasterki porę przesmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki grzyby. Całość przesmażamy. Wlewamy dwie szklanki wody i dusimy na wol połowa płynu odparuje. Następnie doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego łyżkę śmietany i całość dokładnie mieszamy.

Gotowym sosem polewamy mięsne kulki.
Mięsne kuleczki w sosie grzybowym
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy oraz jajko
Mięsne kuleczki w sosie grzybowym
Z masy mięsnej formujemy niewielkie kuleczki
Mięsne kuleczki w sosie grzybowym
Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy kulki na złoto
Mięsne kuleczki w sosie grzybowym
Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego łyżkę śmietany i całość dokładnie mieszamy