Sposób przygotowania:
Mięsne kuleczki w sosie grzybowym
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy do smaku oraz drobno posiekany czosnek. Całość wyrabiamy. Następnie dodajemy tylę bułki tartej by z mięsa dało się formować kulki. Z gotowej mięsnej masy formujemy niewielkie kulki. Smażymy je na niewielkiej ilość tłuszczu. Gdy będą rumiane z każdej strony przekłądamy je na talerz i polewamy porcją sosu grzybowego.
Sos grzybowy:
Pokrojoną w półplasterki porę przesmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki grzyby. Całość przesmażamy. Wlewamy dwie szklanki wody i dusimy na wol połowa płynu odparuje. Następnie doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego łyżkę śmietany i całość dokładnie mieszamy.
Gotowym sosem polewamy mięsne kulki.
Sos grzybowy:
Pokrojoną w półplasterki porę przesmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki grzyby. Całość przesmażamy. Wlewamy dwie szklanki wody i dusimy na wol połowa płynu odparuje. Następnie doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego łyżkę śmietany i całość dokładnie mieszamy.
Gotowym sosem polewamy mięsne kulki.
weronikaS
misia5