LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Mielone na szpadkach z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Proste i pyszne, pokazowe danie. Ja podaję to na obiad. Jagnięcinę można zastąpić wieprzowiną. Smakuje wybornie.

Mielone na szpadkach z sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone na szpadkach z sosem

 

Sposób przygotowania:

Mielone na szpadkach z sosem
12 patyczków namoczyć w wodzie. Cebulę, czosnek, orzechy (tym razem zastąpiłam nasionami słonecznika), natkę pietruszki wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem , papryką i cynamonem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 12 porcji. Uformować kiełbaski długości ok. 15 cm, nadziać na patyczki i posmarować olejem. Piec ok. 8 minut na ruszcie ze wszystkich stron. Przygotować sos: Szpinak oczyścić, umyć. Granat przepołowić i łyżką usunąć pestki, które wymieszać z jogurtem, oliwą, solą i pieprzem. Szpinak wymieszać z sosem z granatu i podawać do mięsa.
Mielone na szpadkach z sosem
Mieszanie mielonej jagnięciny z dodatkami.
Mielone na szpadkach z sosem
Nadzianie na patyczki uformowanej masy mięsnej.
Mielone na szpadkach z sosem
Ułożenie na grillu posmarowanych olejem kiełbasek.