Sposób przygotowania:
Mielone w kapuście młodejI
1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, obraną startą na tarce o dużych oczach marchew, dodajemy ryż ugotowany w osolonej wodzie, wyrabiamy masę mięsną.
II
2. Kapustę obgotowujemy w gorącej wodzie.
3. Na każdym liściu kapusty układamy mięso mielone i rozpłaszczamy w kształcie koła.
III
4. Kapustę zwijamy w górę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej cienko olejem, łączeniami w dół.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180 °C.
IV
6. Następnie wyjmujemy polewamy ketchupem, układamy po plasterku sera mozzarelli i posypujemy drobno pokrojoną paprykę.
7. Zapiekamy jeszcze 10 minut w 180 °C. bez przykrycia.
V
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.