Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone w kapuście młodej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 123
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły się wam tradycyjne mielone, gołąbki polecam inny sposób, prosty do przygotowania, mięso mielone w liściu kapusty młodej.

Mielone w kapuście młodej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mielone w kapuście młodej

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 marchew
  • 1 torebka ryżu
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 11 liści kapusty młodej
  • 11 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 kuli mozzarelli
  • 1 papryka czerwona

Sposób przygotowania:

Mielone w kapuście młodej

I

Mielone w kapuście młodej
Przygotowanie mięsa mielonego na kotlety. Doprawiamy i wyrabiamy masę mięsną.

1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, obraną startą na tarce o dużych oczach marchew, dodajemy ryż ugotowany w osolonej wodzie, wyrabiamy masę mięsną.

II

Mielone w kapuście młodej
Przygotowanie kapusty i ułożenie mięsa.

2. Kapustę obgotowujemy w gorącej wodzie.

3. Na każdym liściu kapusty układamy mięso mielone i rozpłaszczamy w kształcie koła.

III

Mielone w kapuście młodej
zwijanie kapsuty i układanie na blaszce

4. Kapustę zwijamy w górę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej cienko olejem, łączeniami w dół.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180 °C.

IV

Mielone w kapuście młodej

6. Następnie wyjmujemy polewamy ketchupem, układamy po plasterku sera mozzarelli i posypujemy drobno pokrojoną paprykę.

7. Zapiekamy jeszcze 10 minut w 180 °C. bez przykrycia.

V

Mielone w kapuście młodej

8. Danie gotowe.

9. Smacznego.