Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schabowe pod ziemniaczaną kołderką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 80
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zostały Wam kotlety z poprzedniego dnia to możemy je wykorzystać i przykryć ziemniaczaną pierzynką, zamiast gotować ziemniaki.

Schabowe pod ziemniaczaną kołderką

Składniki:

Schabowe pod ziemniaczaną kołderką

 

Sposób przygotowania:

Schabowe pod ziemniaczaną kołderką

I

Schabowe pod ziemniaczaną kołderką
Przygotowanie mięsa, myjemy, kroimy , rozbijamy, doprawiamy i smazymy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry i rozbijamy, Posypujemy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Schabowe pod ziemniaczaną kołderką
Przygotowanie pierzynki grzybowej

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.Farsz mięsny układamy na każdym kotlecie.

III

Schabowe pod ziemniaczaną kołderką
Przygotowanie ziemniaczanej pierzynki

3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy obrane, ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka, starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, drobno pokrojoną paprykę oraz majonez. Dokładnie mieszamy i wykładamy na grzyby.

4. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C

IV

5. Kotlety gotowe.

6. Smacznego.