Sposób przygotowania:
Mielone w pomidorowej marynacie
Karkówkę lub inne mięso mielimy w maszynce do mielenia. Następnie wpijamy do mięsa jajko. Ścieramy na tarce 1 cebule i 2 ząbki czosnku. Papryczkę chili myjemy usuwamy pestki i siekamy drobno , dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy odciskamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy z solą i pieprzem do smaku. Dodajemy bułkę tartą ok 2 łyżki. Jeszcze raz mieszamy . Formujemy kotleciki. Robimy marynatę. Przecier pomidorowy mieszamy z starym czosnkiem ok 3-4 ząbki. dodajemy paprykę słodka i ostrą i łyżkę oleju mieszamy. Marynata ma być pikantna. Każdy kotlecik obtaczamy w masie pomidorowej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
zbysiowa