Sposób przygotowania:
Mielone z antonówką i papryką
Do miski wrzucić porwany na kawałki chleb (użyłam domowego pieczywa), wlać kilka łyżek mleka i wymieszać. Antonówkę obrać i zetrzeć na tarce, wrzuci do chleba i wymieszać. Odstawić aby pieczywo nasiąkło mlekiem i sokiem jabłkowym. Do miski dodać mięso i jajko, masę dokładnie wyrobić. Paprykę oczyścić, umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Wrzucić do masy razem z musztardą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Z masy formować małe kotleciki, obtaczać z bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto-brązowo. Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką (u mnie sałata, rzodkiewka i ogórek ze śmietaną).