Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mielone z antonówką i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Soczyste i mięciutkie kotlety mielone z dodatkiem antonówki, czerwonej papryki i czosnku niedźwiedziego polecają się na obiad ;)

Mielone z antonówką i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z antonówką i papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone z antonówką i papryką
Do miski wrzucić porwany na kawałki chleb (użyłam domowego pieczywa), wlać kilka łyżek mleka i wymieszać. Antonówkę obrać i zetrzeć na tarce, wrzuci do chleba i wymieszać. Odstawić aby pieczywo nasiąkło mlekiem i sokiem jabłkowym. Do miski dodać mięso i jajko, masę dokładnie wyrobić. Paprykę oczyścić, umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Wrzucić do masy razem z musztardą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Z masy formować małe kotleciki, obtaczać z bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto-brązowo. Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką (u mnie sałata, rzodkiewka i ogórek ze śmietaną).
Mielone z antonówką i papryką
Do miski wrzucić porwany na kawałki chleb (użyłam domowego pieczywa), wlać kilka łyżek mleka i wymieszać. Antonówkę obrać i zetrzeć na tarce, wrzuci do chleba i wymieszać. Odstawić aby pieczywo nasiąkło mlekiem i sokiem jabłkowym.
Mielone z antonówką i papryką
Do miski dodać mięso i jajko, masę dokładnie wyrobić. Paprykę oczyścić, umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Wrzucić do masy razem z musztardą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Mielone z antonówką i papryką
Z masy formować małe kotleciki, obtaczać z bułce tartej.
Mielone z antonówką i papryką
Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto-brązowo. Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką (u mnie sałata, rzodkiewka i ogórek ze śmietaną).