Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone z groszkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy znudziły nam się zwykłe mielone albo zostały z poprzedniego dnia, możemy wykorzystać ten przepis. Polecam kotlety są pyszne.

Mielone z groszkiem i marchewką

Składniki:

Mielone z groszkiem i marchewką

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej oraz do panierki
  • 1 szk. śmietany 12 %
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 opakowania mrożonki marchewka z groszkiem
  • Kostka rosołowa
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Mielone z groszkiem i marchewką

ETAP 1:

Mielone z groszkiem i marchewką

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijajmy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wsypujemy bulkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

ETAP 2:

Mielone z groszkiem i marchewką

2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju warzywa (marchewkę z groszkiem) podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy kostkę, solimy i gotujemy 20 minut.

3. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i hartując wlewamy do warzyw, chwilkę gotujemy.

ETAP 3:

4. Warzywa łączymy z kotletami.
5. Gotowe.
6. Smacznego.