EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne czosnkowe kotlety mielone, które będą smakowały dla każdego kto lubi czosnek i mięso. Pycha !

Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem

 

  • 900g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek mąki + 3 łyżki czosnku granulowanego
  • puszka groszku konserwowego

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem
Czosnek obieramy, płuczemy, przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy czosnek, imbir, bazylię, paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę. Z niej formujemy zgrabne kotlety. W głębokim talerzu mieszamy mąkę i czosnek granulowany. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W szerokim garnku podsmażamy na oleju cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdego kotleta obtaczamy w mące z czosnkiem i smażymy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy do garnka. Gdy obsmażymy tak wszystkie, na kotlety wysypujemy groszek razem z zalewą. Mięso przykrywamy, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 30minut. Po tym czasie wyjmujemy kotlety,przekładamy w ciepłe miejsce i redukujemy sos (gotujemy go na małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody). Sos powinien być gęsty. 
Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem
Tak wyglądają po dobrym wygnieceniu masy
Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem
Cebulę podsmażamy krótko, do chwili aż się zeszkli
Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem
Kotlety obsmażamy z dwóch stron krótko, na rumiano