Sposób przygotowania:
Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem
Czosnek obieramy, płuczemy, przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy czosnek, imbir, bazylię, paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę. Z niej formujemy zgrabne kotlety. W głębokim talerzu mieszamy mąkę i czosnek granulowany. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W szerokim garnku podsmażamy na oleju cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdego kotleta obtaczamy w mące z czosnkiem i smażymy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy do garnka. Gdy obsmażymy tak wszystkie, na kotlety wysypujemy groszek razem z zalewą. Mięso przykrywamy, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 30minut. Po tym czasie wyjmujemy kotlety,przekładamy w ciepłe miejsce i redukujemy sos (gotujemy go na małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody). Sos powinien być gęsty.