gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Mielone z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna wersja kotlecików mielonych idealnie pasujących do obiadu. Dodatek warzyw jest tu bardzo kluczowy.

Mielone z groszkiem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Mielone z groszkiem

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag szynki
  • 1 papryka (może być konserwowana)
  • 1 por
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag zielonego groszku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa kucharek
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z groszkiem
Mięso mielone włożyć do miski, do tego pokroić w kostkę szynkę. Następnie dodać paprykę oraz pokrojony w krążki por, delikatnie zamieszać.

Szczypiorek drobno pokroić i dodać do farszu, a także zielony groszek. Wszystko razem połączyć, posolić, popieprzyć, można dodać również przyprawę kucharek, aby mielone były bardziej pikantne.

Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Podawać ciepłe, chociaż zimne są też bardzo dobre.
Mielone z groszkiem
Na sam początek włożyć mięso mielone do miski
Mielone z groszkiem
Później należy dodawać kolejne składniki.
Mielone z groszkiem
Cały pęczek szczypiorku poszatkować i dodać do miski
Mielone z groszkiem
Groszek zielony dodać do miski i całość wymieszać
Mielone z groszkiem
Przygotować lane ciasto, wlać do miski i wymieszać
Mielone z groszkiem
Tworzyć małe kotleciki na patelni
Mielone z groszkiem
Smażyć z obu stron.
Mielone z groszkiem
Mielone z groszkiem - przepyszny dodatek do obiadu
Mielone z groszkiem
Mielone z groszkiem - przepyszny dodatek do obiadu