iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mielone z jajkiem i kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie kotlety zrobiłam specjalnie dla mojej siostry która nie lubi kiełków, w tych kotletach bardzo jej zasmakowały i teraz sama często robi takie na obiad.

Mielone z jajkiem i kiełkami

Składniki:

Mielone z jajkiem i kiełkami

 

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek kiełków brokuła lub rzodkiewki,
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • kajzerka,
  • sól,
  • pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 marchewki,
  • 1/2 cebuli.

Sposób przygotowania:

Mielone z jajkiem i kiełkami
Mięso wyrabiamy z 2 jajkami, marchewkę ścieramy na małych oczkach, dodajemy do mięsa, solimy, pieprzymy, dodajemy prędzej zamoczoną i odsączoną kajzerką oraz majeranek i przeciśnięty czosnek. Cebulę siekamy i przesmażamy, dodajemy do mięsa, formujemy kotlety. 3 jajka gotujemy na twardo, na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, układamy kawałek jajka, oraz porcję kiełków, zlepiamy i smażymy na złoto.