majka190382

majka190382

Kucharz
[Przepisów: 26]

Mielone z kapustą i ryżem czyli gołabki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna,szybka wersja gołabków bez zawijania,lubia nawet dzieciaki.Polecam na smaczny i dosc szybki obiad.

Mielone z kapustą i ryżem czyli gołabki

Składniki:

Mielone z kapustą i ryżem czyli gołabki

 

  • 70 dag mięsa mielonego`
  • 30 dag kapusty poszatkowanej
  • szklanka ryżu
  • sól,pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • koncentrat pomidorowy mały słoiczek
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Mielone z kapustą i ryżem czyli gołabki
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy do niego surowy ryż,poszatkowana kapustę.Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy do tego bułki tartej,aby konsystencja była dość zwięzła. Formujemy kotlety. Do głębokiej patelni wlewamy ok.1,5-2 l wody,wrzucamy kostkę rosołową,dodajemy pól słoiczka koncentratu.Doprowadzamy do wrzenia.Kiedy woda zawrze układamy kotlety jeden obok drugiego,dusimy ok.pol godziny,przewracamy na druga stronę,jeśli jest potrzeba dolewamy wody.Następnie podduszamy,aż sie woda zredukuje,dodajemy resztę koncentratu mieszamy.Możemy zagęścić mąką.Podajemy z ziemniaczkami.