Sposób przygotowania:
Mielone z nadzieniem z bobuETAP 1:
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę i obieramy bób z łupinek.
ETAP 2:
Obrany bób rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory oraz pokrojoną w paski mozzarellę.
Całość mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku solą.
ETAP 3:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i pokrojoną w kostkę cebulę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagniatamy i dzielimy na 4 części.
ETAP 4:
Nadzienie z bobu również dzielimy na 4 części. Mięso formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy ją i na środku umieszczamy porcję nadzienia. Zalepiamy i formujemy w kotlety.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.