SUPERPRZEPIS

Mielone z bobu z amarantusem

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mielone z bobu z amarantusem

Kiedy sezon na bób w pełni polecam wykorzystać go do zrobienia mielonych z dodatkiem amarantusa. Wyszło pyszne, zdrowe połączenie nie tylko dla wegetarian. Zakochałam się w tych kotlecikach.

Składniki:

Mielone z bobu z amarantusem

 

Sposób przygotowania:

Mielone z bobu z amarantusem

ETAP 1:

Mielone z bobu z amarantusem
bóg gotuję aldente w osolonej wodzie odcedzam

Bób przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 5 minut aż będzie al dente . Przelewam zimną wodą, obieram z łupinek i przekładam do miski.

ETAP 2:

Mielone z bobu z amarantusem
amarantus ugotowany i przełożony do miseczki

Amarantus gotuję zgodnie z opakowaniem. Odsączam na sitku z wody.

ETAP 3:

Mielone z bobu z amarantusem
bób amarantus ser żółty bułka tarta w misce

Zimny dodaję do bobu, razem z bułka tartą, z serem, dodaję sól, pieprz. Mieszam i formuje kulki.

ETAP 4:

Mielone z bobu z amarantusem
klopsiki obtoczone w bułce tartej na talerzu

Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju z każdej strony aż będą chrupiące.


Tagi:

danie warzywa