zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mielone z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kotlety mielone z niespodzianką w środku w postaci ciecierzycy to fajna odmiana zwykłych kotletów, do tego ziemniaki i surówka i mamy pyszny obiad.

Mielone z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z ciecierzycą

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone z ciecierzycą
Mięso umyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Cebule pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dosypać bułkę tartą, wlać wodę, wbić jajka a na koniec dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać masę mięsną. Porcje masy nakładać na dłoń, rozpłaszczyć i na środek nałożyć po czubatej łyżce ciecierzycy. Dokładnie zlepić masę aby ciecierzyca nie wystawała po za mięso i uformować kotlety. Smażyć je na złoto brązowy kolor po kilka minut z każdej strony. Podawać na gorąco do ziemniaków i surówki.
Mielone z ciecierzycą
porcje mięsa rozpłaszczyć i nakładać ciecierzycę
Mielone z ciecierzycą
uformować kotlety tak aby ciecierzyca nie wystawała po za mięso
Mielone z ciecierzycą
kotlety smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron
Mielone z ciecierzycą
usmażone kotlety odsączyć na ręczniku papierowym