Sposób przygotowania:
mielone z pieczarkami wg Anko28
mięso mielimy w maszynce do mielenia. czerstwą bułkę namaczamy w wodzie na godzinę. Gdy bułka zmięknie, odciskamy z wody i dajemy do mięsa mielonego. Następnie wbijamy jajko, dajemy cebulę oraz przyprawy do smaku. Cebule podsmażamy na maśle do miękkości i na rumiano. Po chwili dodajemy do niej pieczarki i krótko smażymy. Doprawiamy koperkiem lub pietruszką oraz dodajemy paprykę słodką w proszku. Formujemy kotlety. Do każdego z nich wkładamy do środka trochę farszu pieczarkowego i i lepimy małe kotlety. Farsz nie może być być rzadki, inaczej wypłynie z mięsa. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i surówką.