Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Mielone z sosem chrzanowym wg Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mielone nieco inaczej, bo z sosem.

Mielone z sosem chrzanowym wg Ilony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone z sosem chrzanowym wg Ilony

 

Sposób przygotowania:

Mielone z sosem chrzanowym wg Ilony
Mięso myjemy w zimnej wodzie, następnie kroimy na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie mielimy bułkę( uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą). Do mięsa dodajemy posiekaną drobną cebulkę, jajko i wyrabiamy masę mięsną doprawiając ją do smaku Kucharkiem, solą i pieprzem. Z masy mięsnej odrywamy kawałki, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej tarty chrzan, zagęszczamy mąką, dodajemy do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Na koniec dodajemy odrobinę tłuszczu pozostałego po smażeniu kotletów. Tak przygotowanym sosem polewamy kotlety.
Mielone z sosem chrzanowym wg Ilony
Mielenie mięsa mielonego przed wyrabianiem masy
Mielone z sosem chrzanowym wg Ilony
Wyrabianie masy mięsnej( mięso mielone, jaja, przyprawy, bułka)
Mielone z sosem chrzanowym wg Ilony
Smażenie kotletów po obtoczeniu ich w bułce tartej.