Sposób przygotowania:
Wędlina słoikowa Eliprzygotowanie piersi kurczaka
Mięso kurczaka oddzielić od kości i skórek.
przygotowanie piersi kurczaka cd
Piersi kurczaka pokroić w dość grubą kostkę
przygotowanie udek
Udka kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z udek zdjąć skórki.
przygotowanie udek cd
Oddzielić mięso kurczaka od kości i ścięgien.
przygotowanie udek cd
Skórki udek, piersi i mięso kurczaka zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie przypraw
Przygotować przyprawy i dodatki.
przygotowanie wędliny
Do miski włożyć zmielone udka, skórki i pokrojone piersi. Do mięsa dodać przyprawy i dodatki.
przygotowanie wędliny cd
Wymieszać mięso z przyprawami i dodatkami. Masę przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki na 24 godziny.
przygotowanie wędliny cd
Masę mięsną wyjąć z lodówki i przełożyć do słoików z szerokimi otworami.
przygotowanie wędliny cd
Słoiki włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Gotować 40 minut n a małym ogniu i ostudzić. Po 24 godzinach znowu zagotować i gotować 30 minut. Po kolejnych 24 godzinach gotować następne 30 minut. Ostudzoną wedlinę przechowywać w chłodnym miejscu.
podawanie
Wędlinkę po wyjęciu ze słoika pokroić w plastry. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego!
gusia1000