eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1445]

Wędlina słoikowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam drobiową wędlinę z kurczaka. Masę włożyłam do słoików i zagotowałam trzy razy co 24 godziny.

Wędlina słoikowa Eli

Składniki:

Wędlina słoikowa Eli

mięso

  • 6 ćwiartek kurczaka - po obraniu z kości i skórek 1 kg mięsa
  • 3 piersi kurczaka ze skórą i kośćmi- po obraniu z kości i skórek 80 dkg mięsa

przyprawy

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 25 g pektosoli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Wędlina słoikowa Eli

przygotowanie piersi kurczaka

Wędlina słoikowa Eli
Z opłukanych i osuszonych piersi zdjąć skórki i kości.

Mięso kurczaka oddzielić od kości i skórek.

przygotowanie piersi kurczaka cd

Wędlina słoikowa Eli
Mięso kurczaka pokroić w dość dużą kostkę.

Piersi kurczaka pokroić w dość grubą kostkę

przygotowanie udek

Wędlina słoikowa Eli
Z opłukanych i osuszonych udek zdjąć skórki.

Udka kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z udek zdjąć skórki.

przygotowanie udek cd

Wędlina słoikowa Eli
Mięso kurczaka oddzielić od kości i ścięgien.

Oddzielić mięso kurczaka od kości i ścięgien.

przygotowanie udek cd

Wędlina słoikowa Eli

Skórki udek, piersi i mięso kurczaka zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie przypraw

Wędlina słoikowa Eli

Przygotować przyprawy i dodatki.

przygotowanie wędliny

Wędlina słoikowa Eli

Do miski włożyć zmielone udka, skórki i pokrojone piersi. Do mięsa dodać przyprawy i dodatki.

przygotowanie wędliny cd

Wędlina słoikowa Eli

Wymieszać mięso z przyprawami i dodatkami. Masę przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki na 24 godziny.

przygotowanie wędliny cd

Wędlina słoikowa Eli

Masę mięsną wyjąć z lodówki i przełożyć do słoików z szerokimi otworami.

przygotowanie wędliny cd

Wędlina słoikowa Eli

Słoiki włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Gotować 40 minut n a małym ogniu i ostudzić. Po 24 godzinach znowu zagotować i gotować 30 minut. Po kolejnych 24 godzinach gotować następne 30 minut. Ostudzoną wedlinę przechowywać w chłodnym miejscu.

podawanie

Wędlina słoikowa Eli

Wędlinkę po wyjęciu ze słoika pokroić w plastry. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego!

Tagi:

mięso