junette

junette

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Mięsko duszone w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięsko nie tylko na codzienny obiad

Mięsko duszone w kapuście

Składniki:

Mięsko duszone w kapuście

 

  • 2 szt mięsa szynki lub łopatki wieprzowej
  • mała główka kapusty młodej
  • kostka rosołowa
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej

Sposób przygotowania:

Mięsko duszone w kapuście
Mięso pokrojone tak jak na kotlety ale nie rozbite natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny wstawić na parę minut do lodówki. W między czasie skroić kapustę w plastry. Przygotować głęboką patelnię lub garnek. Wlać oliwy z oliwek i podsmażyć na niedużym ogniu mięsko z obu stron ale tylko troszkę, do smażonego mięsa dodać kapustę i smażyć ok 5 min. W między czasie rozpuścić kostkę rosołową w szklance ciepłej wody, dodać do smażonego mięsa i dusić później dolać troszkę wody aby nie było za słone i cały czas dusić oczywiście mieszając co jakiś czas bo kapusta podsmażona szybko się może przypalić.
Podawać z ziemniaczkami