Sposób przygotowania:
Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym
Pieczarki obrać , skroić i podsmażyć na zeszklonej cebuli na oleju. posolić i doprawić tymiankiem i majerankiem. Wystudzić. Mięso mielone doprawić przyprawą do wieprzowiny, vegetą, oregano, majerankiem, tymiankiem, papryką. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę. Wbić jajko, wsypać 3 łyżki mąki i wymieszać. Brać porcje masy mięsnej , rozpłaszczyć na ręce a na środek dać łyżeczkę przygotowanych wcześniej pieczarek. Zaklejać i formować kule. Obtoczyć w mące. Pieczarki z cebulą, które pozostały, wstawić na palnik , na dobrze rozgrzane- położyć mięsne kule i dusić ok. 10 min. Mieszając delikatnie co jakiś czas. Po tym czasie, zalać wszystko bulionem i zagotować. Dodać pietruszkę. Po ok. 20-30 min dodać esencje do sosu, wymieszać i pogotować ok.5 min.
Nina W.
OktawiaG
ja również mam słabość do pieczarek :))
karola25