OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna propozycja obiadowa, delikatne kuleczki z mięsa mielonego, faszerowane pieczarkami a to wszystko oblane aksamitnym sosem .

Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym

 

  • 0,5 kg pieczarek
  • duża cebula
  • olej
  • 1 łyżeczka tymianku i majeranku
  • sól
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka: przyprawy do wieprzowiny, vegety, oregano, majeranku, tymianku, mielonej słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki + 2 łyżki do panierowania
  • 600ml bulionu grzybowego (pół kostki na 600ml wody)
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • ok. 30g esencji do sosu pieczeniowego ciemnego

Sposób przygotowania:

Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym
Pieczarki obrać , skroić i podsmażyć na zeszklonej cebuli na oleju. posolić i doprawić tymiankiem i majerankiem. Wystudzić. Mięso mielone doprawić przyprawą do wieprzowiny, vegetą, oregano, majerankiem, tymiankiem, papryką. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę. Wbić jajko, wsypać 3 łyżki mąki i wymieszać. Brać porcje masy mięsnej , rozpłaszczyć na ręce a na środek dać łyżeczkę przygotowanych wcześniej pieczarek. Zaklejać i formować kule. Obtoczyć w mące. Pieczarki z cebulą, które pozostały, wstawić na palnik , na dobrze rozgrzane- położyć mięsne kule i dusić ok. 10 min. Mieszając delikatnie co jakiś czas. Po tym czasie, zalać wszystko bulionem i zagotować. Dodać pietruszkę. Po ok. 20-30 min dodać esencje do sosu, wymieszać i pogotować ok.5 min.
Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym
tak wyglądają w całości, pyszne i delikatne
Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym
tak faszerujemy mięso i sklejamy w kulę.
Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym
obtoczone w mące-kule , kładziemy na pieczarki
Mięsna bombka z pieczarką w sosie pieczarkowym
wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż mięso będzie miękkie