Sposób przygotowania:
Mięsne cannelloni z pesto
Cebule i czosnek podsmażyć na oleju, dodać mięsko - smażyć przez jakiś czas aż ładnie zbrązowieje. Dodać pesto i koncentrat (opcjonalnie pół szklanki czerwonego wina), smażyć przez ok 5 minut. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać wody lub czerwonego wina. Za rzadkie skolei musimy odparować, tak aby można było faszerować makaron. Całość przyprawić, na końcu dodać jedną startą kulę mozzarelli. Tak przygotowanym farszem napełnić cannelloni. Rurki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pozostałą mozzarellę wymieszać ze śmietanką i mlekiem, (można dodać szczyptę gałki muszkatołowej dla smaku), doprawić solą i pieprzem (najlepiej białym). Takim sosikiem zalewać rurki, posypać zółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut