Sposób przygotowania:
Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuścieprzygotowanie składników
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić szynkę na kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
3 cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cały czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu
Bułkę zalać wodą, namoczyć ją i odcisnąć. Do miski włożyć mięso, dodać 2/3 cebuli i czosnku, odciśniętą bułkę, i jajko. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie gołąbków
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z trzema łyżkami oleju. Włożyć do wody kapustę i oddzielać pojedyncze liście Z podgotowanych liści odciąć grube nerwy. Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd
Gołąbki zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.
przygotowanie gołąbków cd
Na głębokiej patelni roztopić margarynę. Do patelni włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron. Do gołąbków dodać resztę cebuli i czosnku.
przygotowanie gołąbków cd
Do gołąbków dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wino, podlać wodą i dusić aż gołąbki będą miękkie.
przygotowanie gołąbków cd
Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem i ziemniakami.
Smacznego!
gusia1000