SUPERPRZEPIS

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Przygotowałam gołąbki w liściach czerwonej kapusty. Farsz przygotowałam z szynki wieprzowej. Gołąbki były pyszne.

Składniki:

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

kapusta

  • 1 większa czerwona kapusta

farsz

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 czerstwa buka
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

przygotowanie składników

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście
Pokrojoną szynkę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić szynkę na kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

3 cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Cały czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście
Do miski włożyć mięso, dodać pozostałe składniki farszu i wymieszać.

Bułkę zalać wodą, namoczyć ją i odcisnąć. Do miski włożyć mięso, dodać 2/3 cebuli i czosnku, odciśniętą bułkę, i jajko. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie gołąbków

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z trzema łyżkami oleju. Włożyć do wody kapustę i oddzielać pojedyncze liście Z podgotowanych liści odciąć grube nerwy. Na liściach rozłożyć farsz.

przygotowanie gołąbków cd

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Gołąbki zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.

przygotowanie gołąbków cd

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Na głębokiej patelni roztopić margarynę. Do patelni włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron. Do gołąbków dodać resztę cebuli i czosnku.

przygotowanie gołąbków cd

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Do gołąbków dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wino, podlać wodą i dusić aż gołąbki będą miękkie.

przygotowanie gołąbków cd

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem i ziemniakami.
Smacznego!