gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku podaję jako danie główne z ziemniakami i surówką.

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku

Składniki:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku

 

  • 600 gram łopatki wieprzowej
  • 1/4 główki mniejszej czerwonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • ostra papryka
  • majeranek
  • główka kapusty białej

sos

  • 4 szklanki wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 słoiczki koncentratu

Sposób przygotowania:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku

ETAP 1:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku
Mięso mielomy na mielone w maszynce do mielenia.

Łopatkę wieprzową mielimy na mielone.

ETAP 2:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku
Do mięsa dodajemy zmielona kapustę czerwoną.

Czerwoną kapustę również mielimy ma maszynce do mielenia.

ETAP 3:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku
Mięso z kapustą mieszamy i dodajemy przyprawy do smaku.

Mięso i kapustę mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.

ETAP 4:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku
Na liściu kapusty układamy większą łyżkę mięsa.

Kapustę sparzamy i obieramy na pojedyncze liście. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa.

ETAP 5:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku
Kapustę z mięsem w środku zawijamy na gołąbki.

Kapustę z mięsem zawijamy na gołąbki. Można związać nitką.

ETAP 6:

Gołąbki z dodatkiem czerwonej kapusty w środku
Z wody, kostek rosołowych i koncentratu przygotowujemy sos.

Wodę zagotowujemy z kostkami i koncentratem pomidorowym na sos.

Do sosu wkładamy gołąbki i dusimy pod przykryciem, do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Gołąbki podajemy z sosem.