kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy. Farsz zrobiłam z pieczarek, papryki i kaszy oraz z mięsa mielonego. Polecam na ciepły posiłek.

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy

Na gołąbki :

Na sos :

Sposób przygotowania:

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy
Wodę zagotowujemy i wkładamy liście kapusty, blanszujemy przez chwilę i wkładamy do zimnej wody, odsączamy na cedzaku. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 2 - 3 minuty. 

Do miski wkładamy składniki farszu i bardzo dokładnie mieszamy. Z farszu robimy kulki i wkładamy na środek liścia, zwijamy gołąbki.

Sos : do miski wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na dno brytfanki wkładamy liście kapusty i układamy gołąbki, wlewamy przygotowany sos i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy
Obrane pieczarki kroimy w kostkę, pozostałe warzywa w kosteczkę.
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy
Do przesmażonych warzyw dodajemy pozostałe składniki farszu i mieszamy.
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą z samopszy
W misce mieszamy wodę, ketchup z dyni i pozostałe składniki.