katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki z urozmaiconym pieczarkami farszem. Moje gołąbki są w zwykłej białej kapuście ale można je przygotować w innej np włoskiej.

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami
Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Cebulę też drobno kroimy. Cebulę lekko przesmażamy na maśle i dodajemy pieczarki. Razem przesmażamy do odparowania większości płynu.

Do mięsa dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, ryż i jajko. Wszystko łączymy i doprawiamy do smaku.

Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy kapustę do dużego garnka z wrzątkiem. Z kapusty zdejmujemy sparzone i odpadające liście a kapustę wkładamy ponownie do garnka z wodą.

Czynność powtarzamy do końca kapusty. Z liści kapusty ścinamy zgrubienia i na liście nakładamy przygotowany farsz.

Zwijamy gołąbki i ciasno układamy w garnku (na spód garnka kładziemy uszkodzone liście). Do garnka wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Lekko solimy.

Dusimy do miękkości ok 50 min.
Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami
Pieczarki obieramy i drobno kroimy by je później przesmażyć..
Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami
Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle.
Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami
Ugotowany ryż osączamy i przestudzamy .
Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami
Do mięsa dodajemy przygotowane składniki.
Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami
Z kapusty wycinamy głąb i wrzucamy do wrzącej wody.