SUPERPRZEPIS

Mięsne paluszki z marchewką

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Mięsne paluszki z marchewką Więcej zdjęć (5)

Smaczne danie dla dzieci i nie tylko

Składniki:

Mięsne paluszki z marchewką

 

  • Masa mięsna:
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 średnie marchewki(ugotowane w rosole)
  • 1 pietruszka( ugotowana w rosole)
  • ćwiartka selera(ugotowanego w rosole)
  • 1/2 cebuli(obrać ,pokroić i zeszklić)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól i pieprz
  • 1/2 czerstwej bułki ( namoczyć i odcisnąć)
  • Dodatkowo:
  • oliwa do smażenia
  • do panierowania drobne płatki owsiane

Sposób przygotowania:

Mięsne paluszki z marchewką
Ugotowane warzywa w rosole rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego.Wbić jajko dodać obraną ,posiekaną i zeszkloną cebulkę oraz namoczoną w bulionie i odciśniętą bułkę. Mięso doprawić ok. 1/2 łyżeczki soli,1 płaską łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.Z masy formować podłużne paluszki i obtoczyć je w pokruszonych płatkach owsianych.Smażyć na oliwie na rumiano z obu stron. Podawać z ulubionym sosem.
Mięsne paluszki z marchewką
Na zdjęciu jest przygotowane mięso mielone do formowania paluszków
Mięsne paluszki z marchewką
Tak wyglądają moje mięsne paluszki obtoczone w płatkach owsianych
Mięsne paluszki z marchewką
Na tym zdjęciu jest etap smażenia paluszków na rumiany kolor
Mięsne paluszki z marchewką
Etap 4