WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wieprzowina, dokładnie szynka wieprzowa, pokrojona w kostkę, zamarynowana w przyprawach, a następnie duszona na patelni z cebulką i porem.

Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni

ETAP 1:

Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy, ocet i przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Na patelni roztopić łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju. Wyłożyć mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać pokrojoną drobno cebulę i pora. Podlać szklanką wody i dusić do miękkości pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos.

Podawać z ziemniakami.

Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni
Sos z mięsa z cebulką i porem po uduszeniu na patelni
Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni
Pokrojona cebulka i por dodane do podsmażonego mięsa
Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni
Zamarynowane w przyprawach mięso wyłożone na patelnię
Mięso w sosie z cebulą i porem z patelni
Pokrojone mięso wieprzowe posypane przyprawami