Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczaka z papryką i boczniakami
Umyte boczniaki i paprykę bez nasion pokroić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Do miseczki wsypać przyprawę do gyrosa, wlać oliwę, włożyć mięso, wymieszać, przykryć i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, podsmażyć.
Dodać paprykę i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka, wlać szklankę bulionu lub wody. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, wsypać boczniaki i podsmażyć. Połączyć z mięsem, dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, mąką i mieloną papryką, dodać do mięsa, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać paprykę i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka, wlać szklankę bulionu lub wody. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, wsypać boczniaki i podsmażyć. Połączyć z mięsem, dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, mąką i mieloną papryką, dodać do mięsa, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
pietroocha