WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 935]

Mięso z pieczarkami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso mielone z karkówki wieprzowej usmażone z cebulką i pieczarkami. Można je podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Mięso z pieczarkami i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z pieczarkami i cebulką

 

  • 2 średnie cebule
  • ok. 200g pieczarek
  • ok. 700g mięsa wieprzowego mielonego (z szynki, karkówki lub łopatki)
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso z pieczarkami i cebulką

ETAP 1:

Cebule obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać ok. 3-4 łyżki oleju i wrzucić cebule. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli.

Podsmażyć po czym dodać mięso mielone. Wymieszać je z pieczarkami i cebulą i smażyć kilka minut aż straci surowość. Przecisnąć do tego 2 obrane ząbki czosnku. Dodać roztarty majeranek, paprykę słodką i ostrą w proszku, pieprz czarny i pieprz ziołowy i sól. Wymieszać dobrze i smażyć aż mięso puści sok i tłuszcz.

Można przykryć pokrywką i trochę poddusić w tym sosie. Usmażone mięso wykładać na talerze.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Mięso z pieczarkami i cebulką
Mięso mielone usmażone z cebulką i pieczarkami na patelni
Mięso z pieczarkami i cebulką
Mięso mielone dodane do podsmażonych pieczarek i cebuli
Mięso z pieczarkami i cebulką
Pokrojone pieczarki dodane do zeszklonej cebuli
Mięso z pieczarkami i cebulką
Cebula pokrojona w kosteczkę wrzucona na patelnię