WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 907]

Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młode ziemniaki wyszorowane i ugotowane ze skórką. Po ugotowaniu podane z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.

Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem

ETAP 1:

Młode ziemniaki wyszorować specjalną rękawicą lub gąbką albo szczoteczką. Umyć je i włożyć do garnka w całości lub pokroić na mniejsze części jeśli są duże.

Ziemniaki zalać niewielką ilością wody tak aby ich nie przykrywała. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, osolić i trochę podprażyć na ogniu żeby je osuszyć. Ziemniaki wyłożyć na talerz.

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Wcisnąć w to 1 lub 2 ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Sosem posmarować ziemniaki. Wszystko posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.

Podawać z surówką lub np. świeżym ogórkiem jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem
Ziemniaki ugotowane, odcedzone i osolone.
Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem
Ugotowane ziemniaki przed odcedzeniem z wody
Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem
Wyszorowane ziemniaki pokrojone i zalane wodą
Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiem
Wyszorowane ziemniaki pokrojone i wrzucone do garnka