Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki z sosem czosnkowym i szczypiorkiemETAP 1:
Młode ziemniaki wyszorować specjalną rękawicą lub gąbką albo szczoteczką. Umyć je i włożyć do garnka w całości lub pokroić na mniejsze części jeśli są duże.
Ziemniaki zalać niewielką ilością wody tak aby ich nie przykrywała. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, osolić i trochę podprażyć na ogniu żeby je osuszyć. Ziemniaki wyłożyć na talerz.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Wcisnąć w to 1 lub 2 ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Sosem posmarować ziemniaki. Wszystko posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z surówką lub np. świeżym ogórkiem jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.