Sposób przygotowania:
Zupa z botwinką
W garnku zagotować ok 2,5-3l. wody z porcją rosołową, zebrać szumowiny. Do mięsa dodać obraną marchew,pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować na minimalnym gazie przez 60 min.
Marchew i pietruszkę wyjąć z wywary, wraz z obranymi umytymi burakami buraczkami od botwiny zetrzeć na tarce o dużych oczach.
Czyste ziemniaki pokroić w kostkę- warzywa dodać do wywaru. Gotować na na pół miękko.
Liście botwinki, koper oraz cebule posiekać drobno.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać botwinkę z koprem, smażyć kolejne 2-3 min, mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą ( na patelnie wlać odrobinę wody, cały smak ze smażenia wlać do zup).
Doprawić octem/sokiem z cytryny, cukrem,solą i pieprzem,gotować do miękkości składników.
Śmietanę zahartować chochlą zupy, przelać do garnka, wymieszać.
Marchew i pietruszkę wyjąć z wywary, wraz z obranymi umytymi burakami buraczkami od botwiny zetrzeć na tarce o dużych oczach.
Czyste ziemniaki pokroić w kostkę- warzywa dodać do wywaru. Gotować na na pół miękko.
Liście botwinki, koper oraz cebule posiekać drobno.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać botwinkę z koprem, smażyć kolejne 2-3 min, mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą ( na patelnie wlać odrobinę wody, cały smak ze smażenia wlać do zup).
Doprawić octem/sokiem z cytryny, cukrem,solą i pieprzem,gotować do miękkości składników.
Śmietanę zahartować chochlą zupy, przelać do garnka, wymieszać.
cherry
SylaUla
Martyna12
Polecam serdecznie spróbować :) Połączenie botwinki z już dużymi burakami jest wyśmienite :) Dziękuję :)
Martyna12
Zgadzam się, w upały drugiego już nie potrzeba :)