edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Miętowe muffiny z czekoladą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.pl

Miętowe muffiny z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowe muffiny z czekoladą

 

  • Proporcje na 12 sztuk
  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kropli miętowych (kupione w aptece)
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania, ale niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Miętowe muffiny z czekoladą
Foremkę na muffiny wyłożyłam papilotkami. Czekoladę posiekałam. Wsypałam ją do miski z pozostałymi „suchymi” składnikami, tzn. przesianą mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia i wymieszałam. Do drugiej miski wybiłam umyte jajka, roztrzepałam je widelcem, dolałam mleko, olej i krople miętowe. Wymieszałam i przelałam do miski ze składnikami „suchymi”. Całość wymieszałam tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Ciastem wypełniłam przygotowane papilotki i wstawiłam foremkę do piekarnika na 25 minut. Po przestudzeniu posypałam muffiny cukrem pudrem.
Miętowe muffiny z czekoladą
W jednej misce umieściłam wszystkie suche składniki.
Miętowe muffiny z czekoladą
W drugiej misce wymieszałam wszystkie mokre składniki.
Miętowe muffiny z czekoladą
Zawartość obu składników wymieszałam tylko do połączenia składników.
Miętowe muffiny z czekoladą
Ciastem napełniłam przygotowane papilotki.