Sposób przygotowania:
Miętus w sosie koperkowym
Skórę miętusa wyczyścić ze śluzu. Najlepiej robi się to posypując go sporą ilością soli i wycierając w nią śluz. Potem myjemy rybę w zimnej wodzie.
Nacinamy skórę od strony brzusznej i usuwamy wnętrzności- ponownie dokładnie myjemy rybę .
Podzielić na 2 porcje - ja filetuję , ale można po prostu przeciąć na dzwonka lub kawałki.
Skropić sokiem z 3/4 cytryny, łyżką oleju , posypać grubo mielonym czarnym pieprzem , skórką z cytryny i zostawić na 30 minut .
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło.
Włożyć kawałki miętusa i smażyć na rumiano z obu stron.
Zdjąć rybę z patelni - przykryć by została gorąca.
Na zrumienione masło wcisnąć sok z 1/4 cytryny i wsypać usiekany koperek.
Zamieszać i smażyć minutę.
Wlać śmietankę i ogrzewać na bardzo małym gazie redukując o połowę. Wyłączyć gaz.
Doprawić do smaku.
Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.
Nacinamy skórę od strony brzusznej i usuwamy wnętrzności- ponownie dokładnie myjemy rybę .
Podzielić na 2 porcje - ja filetuję , ale można po prostu przeciąć na dzwonka lub kawałki.
Skropić sokiem z 3/4 cytryny, łyżką oleju , posypać grubo mielonym czarnym pieprzem , skórką z cytryny i zostawić na 30 minut .
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło.
Włożyć kawałki miętusa i smażyć na rumiano z obu stron.
Zdjąć rybę z patelni - przykryć by została gorąca.
Na zrumienione masło wcisnąć sok z 1/4 cytryny i wsypać usiekany koperek.
Zamieszać i smażyć minutę.
Wlać śmietankę i ogrzewać na bardzo małym gazie redukując o połowę. Wyłączyć gaz.
Doprawić do smaku.
Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.