Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miętus z kwaśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Miałam kupionego miętusa i zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami.

Miętus z kwaśnymi grzybami

Składniki:

Miętus z kwaśnymi grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Miętus z kwaśnymi grzybami
Oczyścić, umyć , osuszyć -porcje miętusa. Posolić i posypać pieprzem. Obrać cebulę i posiekać w paseczki. Oczyścić pieczarki i pokroić w szerokie paski. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć miętusa. Zdjąć z patelni. Wrzucić pieczarki i cebulę - udusić. Dołożyć marynowane grzyby, masło i kilka łyżek wody. Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem winnym. Włożyć rybę. Przykryć i dusić na bardzo małym gazie kilka minut. * Zamiast pieczarek i grzybków marynowanych można użyć grzybków duszonych ( mrożonych ) i doprawić większą ilością octu. ** Doprawianie octem winnym wzięło się z powodu tego, że w tamtych czasach cytryny nie były ogólnie dostępne, a octu spirytusowego - białego nie znoszę, robiłam więc sama ocet winny ( z reguły jabłkowy). *** Można dodać jakieś zioła ( rozmaryn, tymianek itp).