Sposób przygotowania:
Miętus z kwaśnymi grzybami
Oczyścić, umyć , osuszyć -porcje miętusa. Posolić i posypać pieprzem. Obrać cebulę i posiekać w paseczki. Oczyścić pieczarki i pokroić w szerokie paski. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć miętusa. Zdjąć z patelni. Wrzucić pieczarki i cebulę - udusić. Dołożyć marynowane grzyby, masło i kilka łyżek wody. Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem winnym. Włożyć rybę. Przykryć i dusić na bardzo małym gazie kilka minut. * Zamiast pieczarek i grzybków marynowanych można użyć grzybków duszonych ( mrożonych ) i doprawić większą ilością octu. ** Doprawianie octem winnym wzięło się z powodu tego, że w tamtych czasach cytryny nie były ogólnie dostępne, a octu spirytusowego - białego nie znoszę, robiłam więc sama ocet winny ( z reguły jabłkowy). *** Można dodać jakieś zioła ( rozmaryn, tymianek itp).