Sposób przygotowania:
Miętus z patelni ze złocistym makaronem
Miętusa umyć i bardzo dokładnie osuszyć . Przekroić na dzwonka. Posolić i oprószyć mąką. Zagotować bulion warzywny z kurkumą i wrzucić do niego makaron. Przykryć i zostawić na 5 minut ( można postawić na małym gazie). Odcedzić makaron i zostawić pod przykryciem aż ryba się usmaży. Na patelni rozgrzać mocno olej. Wkładać miętusa i smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony. W ostatnim momencie smażenia włożyć masło i doprowadzić do jego spienienia. Podawać miętusa ze złocistym makaronem ryżowym posypanym natką i prostą surówką ( ja zrobiłam z pora i marchewki ). * Małe zastrzeżenie - kupiłam całego miętusa ale z bólem serca musiałam 2/3 podzielone na porcje zamrozić bo to nie dla nas porcja ( będzie potem zupa , na parze itd.). I nawet z tej 1/3 którą zostawiłam będzie obiad i parę kawałków w octowej zalewie za parę dni na kolację jak nabierze smaku i skruszeje.