Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Miętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd.Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . Dziś będzie na tymianku.

Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem

 

 

Sposób przygotowania:

Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem
Oczyścić skórę miętusa ze śluzu ( ja posypuję solą i wycieram w nią śluz ). Umyć dokładnie rybę w zimnej wodzie. Naciąć skórę od strony brzusznej i usunąć wnętrzności- ponownie dokładnie umyć miętusa . Podzielić na 2 filety . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić gałązki tymianku , a po kilku sekundach rybę. Smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć rybę z patelni odrzucając tymianek. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać drobnymi listkami tymianku. * Podałam z fasolką szparagową z wody.
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem
Wyciąć filety z umytego i otartego ze śluzu miętusa
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem
Umyte filety osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem
Posolić i posypać pieprzem filety ( nie oprószać mąką )
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem
Na maśle podsmażyć świeży tymianek a następnie usmażyć filety miętusa