Sposób przygotowania:
Migdałowa babka z czekoladąEtap 1
Płatki migdałowe zmiksować blenderem. Cukier miksować z olejem przez ok. 5 minut. Do tego dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Miksować jeszcze kilka minut, aż emulsja zgęstnieje.
Etap 2
Do masy dodawać na przemian po trochu wymieszanej z proszkiem do pieczenia mąki, mleka, mascarpone i zmielonych migdałów. Cały czas ucierać.
Etap 3
Czekoladę posiekać i dodać z odrobiną aromatu migdałowego do ciasta, wymieszać.
Etap 4
Ciasto przełożyć do foremki (użyłam tortownicy z kominkiem o średnicy ok. 22 cm).
Etap 5
Babkę piec w 160 stopniach przez ok. 70 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę można oprószyć cukrem pudrem.