Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Migdałowa babka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna babeczka na oleju z dodatkiem mielonych płatków migdałowych, mascarpone i posiekanej mlecznej czekolady.

Migdałowa babka z czekoladą

Składniki:

Migdałowa babka z czekoladą

 

  • 1,5 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 125 g mascarpone
  • aromat migdałowy - wg uznania
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Migdałowa babka z czekoladą

Etap 1

Migdałowa babka z czekoladą
Cukier zmiksowany ze szklanką oleju i jajkami.

Płatki migdałowe zmiksować blenderem. Cukier miksować z olejem przez ok. 5 minut. Do tego dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Miksować jeszcze kilka minut, aż emulsja zgęstnieje.

Etap 2

Migdałowa babka z czekoladą
Masa dokłądnie utarta z mąką mlekiem migdałami i mascarpone.

Do masy dodawać na przemian po trochu wymieszanej z proszkiem do pieczenia mąki, mleka, mascarpone i zmielonych migdałów. Cały czas ucierać.

Etap 3

Migdałowa babka z czekoladą
Posiekana czekolada i aromat migdałowy dodane do ciasta.

Czekoladę posiekać i dodać z odrobiną aromatu migdałowego do ciasta, wymieszać.

Etap 4

Migdałowa babka z czekoladą
Gotowe ciasto przełożone do tortownicy z kominkiem.

Ciasto przełożyć do foremki (użyłam tortownicy z kominkiem o średnicy ok. 22 cm).

Etap 5

Migdałowa babka z czekoladą

Babkę piec w 160 stopniach przez ok. 70 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę można oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

ciasta babki