Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa gotowanaprzygotowanie formy
Wysmarowaną formę na babkę, wysypujemy bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieramy na puszysto i dodajemy partiami cukier, następnie po żółtku po jednym żółtku.
ETAP 2:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieramy na puszysto i dodajemy stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku.
Gdy masa zbieleje, a cukier sie rozpuści dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie ucieram.
Na końcu dodajemy sok z cytryny i białka- delikatnie ale dokładnie łączymy.
2/3 części ciasto delikatnie przekładamy do formy
ciasto ciemne
do pozostałej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do połączenia sie składników.
Wyrównujemy górę i przez środek(wokół formy) ciasta przeciągamy nożem.
gotowanie
Zamykamy i zabezpieczamy formę.
Ciasto wkładamy do wrzątku, pamiętamy, żeby na dnie garnka w którym będziemy gotować była ściereczka, a wody było do 2/3 wysokości formy.
Obciążamy górę, garnek przykrywamy i gotujemy 60 minut.
Po godzinie wyłączamy ogień, ale formę pozostawiamy na 10-15 minut w wodzie.
Potem wyciągamy z wody i zostawiamy na kolejne 10-20 minut.
Gdy forma nieco przestygnie możemy delikatnie wyciągnąć babkę.
ajrinwu
reanja
jestem tego samego zdania:)
dziękuje i również pozdrawiam