reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Babka marmurkowa gotowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To drugi przepis na babkę gotowaną i na pewno nie ostatni, bo babeczka bardzo nam smakuje:) Jest puszysta, wilgotna i mało słodka.

Babka marmurkowa gotowana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka marmurkowa gotowana

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa gotowana

przygotowanie formy

Babka marmurkowa gotowana
Formę szczególnie dokładnie smarujemy na złączeniach i na dnie, bo to tak najbardziej lubi sie chwytać:)

Wysmarowaną formę na babkę, wysypujemy bułką tartą.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Masło ucieramy na puszysto i dodajemy partiami cukier, następnie po żółtku po jednym żółtku.

ETAP 2:

Babka marmurkowa gotowana
ciasta teraz nie wyrównujemy, zrobimy to na końcu

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Masło ucieramy na puszysto i dodajemy stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku.
Gdy masa zbieleje, a cukier sie rozpuści dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie ucieram.
Na końcu dodajemy sok z cytryny i białka- delikatnie ale dokładnie łączymy.
2/3 części ciasto delikatnie przekładamy do formy

ciasto ciemne

Babka marmurkowa gotowana
ciasto ciemne nie musi być nałożone równo

do pozostałej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do połączenia sie składników.
Wyrównujemy górę i przez środek(wokół formy) ciasta przeciągamy nożem.

gotowanie

Babka marmurkowa gotowana
forma musi być dodatkowo obciażona, bo inaczej ciasto będzie krzywe

Zamykamy i zabezpieczamy formę.
Ciasto wkładamy do wrzątku, pamiętamy, żeby na dnie garnka w którym będziemy gotować była ściereczka, a wody było do 2/3 wysokości formy.
Obciążamy górę, garnek przykrywamy i gotujemy 60 minut.

Po godzinie wyłączamy ogień, ale formę pozostawiamy na 10-15 minut w wodzie.

Potem wyciągamy z wody i zostawiamy na kolejne 10-20 minut.

Gdy forma nieco przestygnie możemy delikatnie wyciągnąć babkę.