Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Babka migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne migdałowe babki, mega wilgotne i aromatyczne zachwycą swoim smakiem naszych domowników. Idealnie współgra tutaj kruszonka z płatków migdałowych.

Babka migdałowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka migdałowa

 

  • Składniki :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 400 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek
  • szklanka mleka
  • garść płatków migdałowych do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka migdałowa
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, sól, migdały oraz proszek do pieczenia. W drugiej dużej misce miksujemy na kremową bladożółtą masę masło z cukrem. Następnie do masła z cukrem wbijamy po 1 jajku i dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę mleka. Ciasto przekładamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 65-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Babka migdałowa
Etap 1 Babka migdałowa - przygotowanie masy maślano-jajecznej
Babka migdałowa
Etap 2 Babka migdałowa - łączenie masy maślano-jajecznej z suchymi składnikami
Babka migdałowa
Etap 3 Babka migdałowa - ciasto przed włożeniem do piekarnika posypujemy migdałami
Babka migdałowa
Etap 4 Babka migdałowa - babkę po upieczeniu przekładamy od razu na talerz, aby nie zwilgotniała w foremce.

Tagi:

jajko jajka