2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wielkanocna babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Tę babkę robię zawsze gdy mam nadmiar białek z ciasta kruchego, jest wilgotna, nie za sucha, o mocno cytrynowym aromacie, uwielbiana przez moich łasuchów, rywalizuje zawsze z babą majonezową i nigdy nie umiemy wybrać która lepsza .Polecam!

Wielkanocna babka

Składniki:

Wielkanocna babka

 

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 dag mąki pszennej tortowej
  • 25 dag masła
  • 2 łyzki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka suszonej skórki cytrynowej
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • lukier do dekoracji
  • dowolna posypka

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka

ETAP 1:

Białka jaj ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, powoli wsypuję po łyżce cukru również waniliowego, dodaję sok wyciśnięty z jednej cytryny i skórkę cytrynową cały czas ubijając.

W drugiej miseczce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam w mikrofali studzę. Mleko podgrzewam.

ETAP 2:

Do ubitych białek, wlewamciepłe mleko, oraz masło, dodaję mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie szpatułką, lub mikserem na najniższych obrotach mieszam do połączenia.

ETAP 3:

Gotowe ciasto wylewam do dużej silikonowej formy na babkę -moja ma pojemność 2 litry, lub do zwykłej którą wcześniej trzeba natłuścić . Piekę 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c- do suchego patyczka.

Upieczoną babę studzę na kratce, wyjmuję z formy po przestudzeniu. Dekoruję lukrem i posypką.