Sposób przygotowania:
Wielkanocna babkaETAP 1:
Białka jaj ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, powoli wsypuję po łyżce cukru również waniliowego, dodaję sok wyciśnięty z jednej cytryny i skórkę cytrynową cały czas ubijając.
W drugiej miseczce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam w mikrofali studzę. Mleko podgrzewam.
ETAP 2:
Do ubitych białek, wlewamciepłe mleko, oraz masło, dodaję mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie szpatułką, lub mikserem na najniższych obrotach mieszam do połączenia.
ETAP 3:
Gotowe ciasto wylewam do dużej silikonowej formy na babkę -moja ma pojemność 2 litry, lub do zwykłej którą wcześniej trzeba natłuścić . Piekę 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c- do suchego patyczka.
Upieczoną babę studzę na kratce, wyjmuję z formy po przestudzeniu. Dekoruję lukrem i posypką.
ankaszym
Ja ostatnio użyłam "tańszej" mąki i żałowałam. Płakałam nad zakalcem.