monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Migdałowe babeczki z drażami kakaowymi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku postanowiłam, że nie będę dawać "gotowych" słodyczy do szkoły moim córciom tylko będę piec proste i szybkie muffinki. I teraz wymyślam różne smaki, zapraszam:)

Migdałowe babeczki z drażami kakaowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Migdałowe babeczki z drażami kakaowymi

 

  • 70 g płatków migdałowych
  • 150 g mąki
  • 130 g cukru
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g draży kakaowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Migdałowe babeczki z drażami kakaowymi

ETAP 1:

Migdałowe babeczki z drażami kakaowymi
cukier utrzeć z masłem i dodać po kolei jajka

Jajka, mleko i masło muszą mieć temperaturę pokojową.

Do miski przełożyć masło, dodać cukier i utrzeć na jasny krem.

Następnie dodać jedno jajko, zmiksować i dopiero dodać kolejne.

ETAP 2:

Migdałowe babeczki z drażami kakaowymi
do masła dodać sypkie składniki i dokładnie zmiksować

Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać płatki migdałowe. Miksować dodając mleko. Miksować do połączenia składników.

ETAP 3:

Migdałowe babeczki z drażami kakaowymi
na ciasto wyłożyć draże i znów dać ciasto

Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wyłożyć po łyżeczce ciasta, ułożyć po 3 draże i przykryć kolejną łyżeczką ciasta.

ETAP 4:

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!