SUPERPRZEPIS

Migdałowe babeczki z bakaliami

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Migdałowe babeczki z bakaliami

Migdałowe babeczki z bakaliami są bardzo smaczne i efektownie wyglądają. Wyglądem i smakiem kuszą dorosłych i dzieci.

Składniki:

Migdałowe babeczki z bakaliami

Ciasto

  • 30 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Masa

Pozostałe składniki

  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Migdałowe babeczki z bakaliami

ETAP 1:

Migdałowe babeczki z bakaliami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce zimne masło i cukier puder, posiekać.

ETAP 2:

Migdałowe babeczki z bakaliami
Dodać żółtka migdały cukier z wanilią i śmietanę

Następnie dodać żółtka, mielone migdały, cukier z wanilią i gęstą śmietanę.

ETAP 3:

Migdałowe babeczki z bakaliami
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut.

ETAP 4:

Migdałowe babeczki z bakaliami
Ciasto rozwałkować wylepić foremki nakłuć widelcem

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić przygotowane foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.

ETAP 5:

Migdałowe babeczki z bakaliami
Do upieczonych i zimnych babeczek włożyć śliwki

Piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i włożyć po kawałku suszonej śliwki.

ETAP 6:

Migdałowe babeczki z bakaliami
Napełnić przygotowaną masą

Masło utrzeć z masłem orzechowym i kakao. Wymieszać ze zmielonymi herbatnikami, doprawić do smaku. Tak przygotowaną masą napełnić babeczki, ozdobić płatkami migdałowymi i pokrojonymi w kostkę morelami ze skórką pomarańczową.


Tagi:

śliwki