Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Migdałowe ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto ze śliwkami jest wspaniałe o każdej porze roku. W zimie można go przygotować ze śliwek mrożonych.

Migdałowe ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Kruszonka:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 12 dag
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 5 dag herbatników

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasto ze śliwkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier wanilinowy, aromat, cukier puder, żółtka, dalej siekając połączyć składniki. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Kruszonka: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier wanilinowy, cukier puder, żółtko i siekać aż powstanie kruszonka.Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypać pokruszonymi herbatnikami. Ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 35 minut. 
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Z mąki i pozostałych składników przygotować kruszonkę
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Ciasto rozwałkować i włożyć na przygotowaną blaszkę
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Posypać pokruszonymi herbatnikami i ułożyć śliwki
Migdałowe ciasto ze śliwkami
Po wierzchu posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika

Tagi:

ciasto śliwki