Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Migdałowe espresski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla fanów kawy i wielbicieli słodkości! Migdałowa kawa lecz nie do picia, a do przegryzienia - w formie ciasteczek robionych "na chłodno".

Migdałowe espresski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe espresski

 

  • 3 łyżki masła sezamowego
  • filiżanka (ostygniętego) espresso
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • zmielona mała garstka migdałów
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka w proszku x 2

Sposób przygotowania:

Migdałowe espresski
Masło sezamowe podgrzewamy, roztapiamy w niewielkim rondelku (uwaga aby nie zagotować). Wlewamy filiżankę espresso. Mieszamy. Po chwili dosypujemy zmielone migdały, cukier puder (ciągle mieszając) i kilka kropel aromatu migdałowego. Porządnie wymieszaną masę pozostawiamy aby trochę przestygła. Przygotowujemy po dwie miseczki do każdej wsypujemy około 3/4 szklanki mleka w proszku. Do jednej dodatkowo dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy. Przestudzone masło równomiernie rozlewamy do obu misek. Ugniatamy zawartość każdej z misek na jednolite masy. Przekładamy je do malutkich foremek - do połowy wypełniamy je jedną masą, lekko dociskając, a później na to kładziemy drugą masę (znów lekko dociskamy). Uwaga - masa jest kleista, można pomóc sobie malutką łyżeczką (i zwilżać ją w gorącej wodzie, aby była mniej lepiąca). Wypełnione formy wstawiamy do lodówki na co najmniej cztery godziny (a jeszcze lepiej - na całą noc). Smacznego!
Migdałowe espresski
słodka oraz energetyzująca dawka kofeiny.
Migdałowe espresski
Do rozpuszczonego masła sezamowego z dodatkiem filiżanki kawy dosypujemy zmielone migdały.
Migdałowe espresski
Cukier puder osłodzi naszą kawową masę.
Migdałowe espresski
Przygotowujemy dwie miseczki: w jednej powstanie masa "ciemna"