Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Migdałowe knedle w sosie z pieczonych moreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne danie na obiad lub deser. Twarogowe knedle aromatyzowane ekstraktem migdałowym z przepysznym sosem z pieczonych moreli.

Migdałowe knedle w sosie z pieczonych moreli

Składniki:

Migdałowe knedle w sosie z pieczonych moreli

Na ciasto

Na sos

  • 6 moreli
  • 3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu amaretto
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Migdałowe knedle w sosie z pieczonych moreli

Przygotowanie ciasta

Twaróg miksujemy z jajkiem oraz mąką a także szczypta soli.

Wyrabiamy gładkie dość zwarte ciasto. Odkładamy na 20 minut.

Na sos

1. Rozgrzewamy patelnię. Morele myjemy i kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty.

Po tym czasie wlewamy syrop i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków.

2. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek soku z cytryny.

Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu.

Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować. Lub przetrzeć przez sito.

Wykończenie

W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z jedną łyżką oleju.

Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 2 cm kawałki. Formujemy kluski.

Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy ok 12-15 minut.


Wykładamy na talerz i obficie polewamy sosem.