Sposób przygotowania:
Migdałowe knedle w sosie z pieczonych moreliPrzygotowanie ciasta
Twaróg miksujemy z jajkiem oraz mąką a także szczypta soli.
Wyrabiamy gładkie dość zwarte ciasto. Odkładamy na 20 minut.
Na sos
1. Rozgrzewamy patelnię. Morele myjemy i kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty.
Po tym czasie wlewamy syrop i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków.
2. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek soku z cytryny.
Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu.
Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować. Lub przetrzeć przez sito.
Wykończenie
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z jedną łyżką oleju.
Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 2 cm kawałki. Formujemy kluski.
Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy ok 12-15 minut.
Wykładamy na talerz i obficie polewamy sosem.