Sposób przygotowania:
Knedle z morelami i śliwkami
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, ostudzić. ( mogą być pozostałe z poprzedniego obiadu).
Morele i śliwki umyć i usunąć pestki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Mąki przesiać, dodać ziemniaki, roztrzepane jajko i szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć połówkę moreli, w miejsce pestki włożyć po 1-2 rodzynki i przykryć połówką śliwki, zawinąć ciastem i dokładnie zlepić. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 12-15 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem i dodać porcję bitej śmietany.
Morele i śliwki umyć i usunąć pestki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Mąki przesiać, dodać ziemniaki, roztrzepane jajko i szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć połówkę moreli, w miejsce pestki włożyć po 1-2 rodzynki i przykryć połówką śliwki, zawinąć ciastem i dokładnie zlepić. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 12-15 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem i dodać porcję bitej śmietany.