Sposób przygotowania:
Knedle z morelami i daktylami
Morele umyć, obrać, usunąć pestki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę pszenną, bułkę tartą i żółtko. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami i szybko zagnieść ciasto.
Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki. Z ciasta uformować placuszki, ułożyć morelę w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli, dokładnie zlepić.
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 12-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.
Knedle podawać oprószone cukrem trzcinowym z dodatkiem bitej śmietany.
Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki. Z ciasta uformować placuszki, ułożyć morelę w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli, dokładnie zlepić.
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 12-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.
Knedle podawać oprószone cukrem trzcinowym z dodatkiem bitej śmietany.