kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Migdałowe pieczone kotlety z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne pieczone kotlety z makreli. Dodatek podopiecznych płatków migdałowych dodaje chrupkości i niezwykłego aromatu. Polecam.

Migdałowe pieczone kotlety z makreli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe pieczone kotlety z makreli

 

  • 30 dag makreli - bez ości i skóry
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 duże jajko
  • 5 - 7 łyżek bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 mała biała cebula
  • 1 mała czerwona cebula
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Migdałowe pieczone kotlety z makreli
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Cebulki obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Makrelę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do miski z mieloną rybą dodajemy płatki migdałowe, cebulkę, przyprawy, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę i robimy nieduże kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut z każdej strony.
Migdałowe pieczone kotlety z makreli
Do zmielonej ryby dodajemy jajko, płatki migdałowe, przyprawy.
Migdałowe pieczone kotlety z makreli
Obrane z łusek cebulki kroimy w kosteczkę.
Migdałowe pieczone kotlety z makreli
Do miski z rybą dodajemy pozostałe składniki.
Migdałowe pieczone kotlety z makreli
Z masy rybnej formujemy kotlety i przekładamy na blaszkę.