Sposób przygotowania:
Drożdżowe śliwkowe
Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut.
Wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty, posypać trochę mąką po wierzchu, nakryć talerzem misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić.
Wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty, posypać trochę mąką po wierzchu, nakryć talerzem misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić.