ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżowe śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję.

Drożdżowe śliwkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe śliwkowe
Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut.

Wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty, posypać trochę mąką po wierzchu, nakryć talerzem misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić.
Drożdżowe śliwkowe
Ciasto drożdżowe wyrośnie w miejscu dość ciepłym.
Drożdżowe śliwkowe
Można dodać również kruszonkę, ale my lubimy też bez kruszonki.