Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z kawąBiszkopt orzechowy:
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć, zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier.
Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki.
Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę i wylać do formy ∅ 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec w 170*C przez ok 40 min.
ETAP 2:
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
Krem budyniowy:
Pół szklanki mleka rozmącić z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelać do garnka, wsypać kawę i cukier.
Kiedy się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem.
Ganache:
Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę.
Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić.
Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową.
Polewa
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier.
Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu.
Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy.
Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)
Justi2401
marietta